All the Latest

 
 
 
 
 
 
Search
  • dejankozul

KUPEK #277, Meti Kamberi, "Grad bola"

Večeras sam Rom, Ciganče malo sa ulice. Željno znanja, željno života. I sutra ću to biti. I prekosutra. Prosiću pred vama i pružiti vam ruku. Pomoć je potrebna meni, ali trebate je i vi, možda više nego ja.

“Batoooo!”

Čuo sam neki glas, nisam se osvrtao, išao sam polako, sitno koračajući ka taksisti. “Batoooo!”, opet je neko viknuo.

Stao sam i okrenuo se. Video sam kako pored kamena, prekoputa kafane, sedi neki mališa, bos, bez patika na nogama. Koračao sam ka njemu, u istom momentu su u glavu počele da mi ulaze razne slike iz mog detinjstva.

“Zašto si sam, pobogu? Je l' ti hladno?”

Bilo je to malo slatko Ciganče sa krupnim očima i kovrdžavom kosom. I bilo je moje pitanje glupo, pa naravno da mu je bilo hladno.

Slegao je ramenima, pogled mu je bio oboren ka tlu, imao sam utisak kao da je to kišno dete koje voli kišu, zato i ne beži od nje. Ja sam već ceo pokisao, zajedno sa njim.

Skinuo sam jaknu i ogrnuo ga, bio je u majici koja mu je došla do pupka. Seo sam i ja na taj kamen pored njega.

“Kako se zoveš, mališa, koliko imaš godina?”

Oči su mu bile umorne, ali je ipak promrmljao:

“Ime mi je Meti”.


Ovaj Meti je imao tu sreću da je naišao na Amiragu, glavnog lika u romanu “Grad bola”, koji je u sličnoj situaciji bio pre samo 10-ak godina, ali nije imao nikoga da mu pruži ruku u tom trenutku. On je morao na teži način da se snađe i snalazio se. Prosjačio je, krao je, seljakan je u hraniteljske porodice u kojima nije bio poželjan, kockao, vraćao se majci, ali da je majka mogla da ga zadrži ona bi to i učinila u početku.


Kleta je to sudba siromašnih i potlačenih.


“Ja k'o ostala deca

želim da imam majku i oca svog

ja k'o ostala deca

želim topli dom”


Ljiljana Petrović, Buttler opevala je u ovoj strofi svu čežnju romske dece, a Meti... Meti je od ove strofe napisao knjigu. I ta knjiga ima za cilj da otvori oči, na jedan drugačiji način.


Dugo su Romi pokušavali otvoriti oči drugima pesmom, dugo su jecali, plakali, upropašćujući svoje ali i tuđe živote. Samo zato jer ih niko nije čuo kako treba. Dugo se na jecaje gledalo kao na “zabavu vulgarnih elita”, kako će to nazvati Zoran Tairović, novosadski umetnik, takođe romske nacionalnosti.

Meti i Zoran kontra stereotipa

I daleko od toga da se i danas ne gleda tako. To je ta lagodna pozicija moći, superiornosti belog čoveka.


I teško će se on odreći te pozicije.


A onda se pojavi roman koji je, kao što rekosmo jeste jecaj ali je ujedno i udarac u postojeći sistem. Pojavi se dečko od samo 19 godina kojem ništa nije dato i koji se za sve morao boriti. I od svega za šta se mogao uhvatiti na ulici on se uhvatio knjige. One su menjale njega i njegovu svest i njegov svet. Pa je sad red na nas.


Večeras sam Rom, Ciganče malo sa ulice. Željno znanja, željno života. I sutra ću to biti. I prekosutra. Prosiću pred vama i pružiti vam ruku. Pomoć je potrebna meni, ali trebate je i vi, možda više nego ja.


Ovo nije rekao Meti, a mogao je. Ili još bolje. Ovo je rekao Meti ali na svoj način u “Gradu bola” sa čim je pružio ruku ne samo romskoj populaciji nego svima nama, bez obzira kojoj naciji pripadali. Ovo je, dakle i priča o bratstvu i jedinstvu jer drugačije nije moglo ni biti kad je priča neko ko je rođen 29.11.2000. godine.


Ta matrica je ipak negde usađena duboko u nama. Čitanjem ove knjige, ali i slušanjem KUPEK-a budimo je. “Ustanite svi uspavani ljudi, kucnuo je čas”.


A taj čas počinje od 20 h na BH Radiju 1, kod Daška i Mlađe, od 21 h na Radio Rojcu, od 23 h na KLFM-u i od ponoći na Radio Aparatu.

Budite pažljivi jer Meti i KUPEK vam dele i poneku knjigu koja se može i kupiti isključivo preko njegovog sajta: www.metikamberi.com.


Podržite Metija koga možete slušati u 277. KUPEK-u, zajedno sa spomenutim Zoranom Tairovićem.


Bol stvara umetnost, a ova knjiga je upravo bol pretočena u umetnost.


Ako promašite termine ponedeljkom, možete nas slušati već od utorka na KUPEK mixcloud kanalu.


Za pitanja i sve ostalo, uključujući i dobijanje knjige pišite na: thekupek@gmail.com.

306 views0 comments

Recent Posts

See All